Thumbnail replacement - Nextminute Logo

Tvangsfjernelse – en forældres værste mareridt

Som forælder elsker man sit barn betingelsesløst ligegyldigt hvad, og man kan ikke bære tanken om, at skulle miste den man elsker allerhøjest. Mareridtsscenariet kan dog alligevel blive til virkelighed i visse tilfælde.

I tilfælde hvor man som forældre på den ene eller anden måde har problemer, der antages at være til skade for barnet,  vil myndighederne nemlig gribe ind. Har man dermed problemer med stoffer eller alkohol, er man derfor i overhængende fare for at ens barn vil blive en del af den sørgelige danske statistik, der siger, at 1400 danske børn er tvangsfjernet, og kommunen dermed har anbragt børnene udenfor forældrenes hjem, uden deres sammentygge.  Og hvad gør man så? hvordan får man ens barn hjem igen?

Sådan kommer man igennem en tvangsfjernelse:

Det kan synes helt uoverskueligt at kæmpe imod kommunen og deres beslutning om at tvangsfjerne ens barn. Men der er altså hjælp at hente. I Danmark er det nemlig sådan, at man har ret til gratis advokatbistand i tilfælde af tvangsfjernelse. Det betyder, at man helt selv kan vælge hvilken advokat, der skal føre ens sag, helt uden omkostninger.  Vælger man ikke selv aktivt en advokat, tildeles man en af kommunen. Oftest anbefales det dog at man vælger en advokat udenfor kommunen, for at få set på sagen med friske øjne.  Ligegyldigt hvilken advokat, der fører ens sag, så er det dog en stor hjælp at have en anden til at hjælpe sig gennem den svære periode, som en tvangsfjernelse er.  Udover at det er mentalt hårdt at se kommunen tvangsfjerne ens barn, så er der nemlig også en masse papirarbejde og deadlines, der skal overholdes.  Og det er rart ikke at skulle sidde med helt alene. Desuden er det rart at have en til at hjælpe sig med at finde ud af hvilke rettigheder man som forældre har i forbindelse med en tvangsfjernelse. Det er eksempelvis rettigheder i forhold til samvær med det tvangsfjernede barn og rettigheder i forhold til støtte til at overkomme de problemer der ligger til grund for tvangsfjernelsen.

I visse tilfælde vil det være sådan at kommunen har besluttet at samværet med det tvangsfjernede barn skal være overvåget. Det betyder at kommunen har vurderet at det ikke er sikkert for barnet at ses alene med sine forældre, hvorfor samværet er overvåget af enten en psykolog, pædagog eller anden børnesagkyndig. I det specifikke tilfælde kan din advokat dog hjælpe dig med finde ud af helt præcis hvornår, hvor længe og hvordan samværet med dit barn skal være.

 

advokathjælp