Fugt

Sådan undgår du fugt og skimmelsvamp

Skimmelsvamp fugt

Fugt og skimmelsvamp er et udbredt problem i de danske hjem. Det kan både være irriterende og sundhedsskadeligt. Heldigvis er der meget, man selv kan gøre for at undgå fugt og skimmelsvamp.

Sørg for at have en god isolering

Manglende isolering i boligen kan være en af hovedårsagerne til, at man oplever fugt og skimmelsvamp i hjemmet. Er der ikke isoleret godt nok, vil boligen ikke kunne holde på varmen, og der vil være større risiko for fugt og skimmelsvamp.

Ved traditionel isolering opstår der ofte kuldebroer, hvor varmen kan sive ud. Det skyldes, at isoleringen skæres ud og har svært ved at forme sig efter rør og slanger. Isoleringen vil derfor ikke kunne lægges helt tæt, og det resulterer typisk i kuldebroer, så der er større risiko for fugt og skimmelsvamp.

En løsning på dette kan være alternative isoleringsmetoder. Det kan for eksempel være EPS beton (Ekspanderet PolyStyren), der er en blanding mellem cement, polystyrenkugler og vand. Det er altså en flydende form for isolering, der kan isolere helt tæt rundt om rør og slanger, så der ikke kommer kuldebroer. Man kan læse mere om EPS beton hos Uniplan Danmark.

Luft ud dagligt

Det er vigtigt at lufte ud dagligt, hvis man vil undgå fugt og skimmelsvamp. Det er nemlig med til at holde den fugtige luft ude af boligen.

Det er svært at undgå fugt indendørs helt, da kroppen også afgiver fugt. Man siger, at et enkelt menneske afgiver omkring 1 til 1,5 liter væske i døgnet. Derudover foretager man sig også aktiviteter i hjemmet, der er med til at afgive fugt eksempelvis, når man tager et bad eller laver mad.

Der findes forskellige anbefalinger for, hvor meget man bør lufte ud hver dag. Nogle mener, at man bør lufte ud en gang hver anden time, mens andre mener, at man bør lufte ud tre gange dagligt med gennemtræk. Uanset hvad er det vigtigste at få luftet ud hver eneste dag, så fugten kan slippe ud af hjemmet.

Hold øje med fugtniveauet med en fugtmåler

Det kan være en god idé at holde øje med fugtniveauet i luften med en fugtmåler. Det kan nemlig være svært at vide, om der er for fugtigt i hjemmet, hvis der ikke umiddelbart er nogle synlige tegn på det. Det er ikke altid, man selv bemærker, hvis luftfugtigheden er for høj.

Fugtmålingen kan man foretage med et hydrometer, der fortæller præcis, hvor høj en luftfugtighed, der er i boligen. Man siger at luftfugtigheden ikke må overstige 65%. Hvis fugtmålingen måler højere end 65%, er det et tegn på, at hjemmet er for fugtigt.

For at undgå fugt og skimmelsvamp i hjemmet, kan man altså være opmærksom på isoleringen og sørge for at lufte ud dagligt. Man kan holde øje med fugtniveauet med en fugtmåler, og derudover kan det også være en god idé at holde øje med temperaturen, der gerne skal ligge på minimum 18 grader.