coffee

Rejsen fra bønne, til den himmelske drik vi kender idag

coffeeKaffebønnerne der bliver brugt til at fremstille den lækre opkvikkende drik, vi i dag kender som kaffe, blev først opdaget helt tilbage i det 9. århundrede. Opdagelsen skete da en etiopisk gedehyrde ved navn Khali, fik øje på hans geder, der tyggede små røde bær fra kaffetræet, hvorefter de hoppede aktive rundt på marken. Bærendes ry ramte et nærtliggende kloster der hurtigt gjorde gavn af effekten fra disse bær, til at holde præstene vågende igennem aftenbønnerne. Herefter spredte viden om disse bær sig til resten af Mellemøsten, det var her at de magiske bær blev lavet til en drik som dengang blev kendt som Kahweh.

Få tilbud på kaffeautomater her: www.kaffeautomatpriser.dk

I 1400 tallet blev de første kaffehuse åbnet i Mellemøsten, dette gjorde at kaffen gik fra at være en religiøs drik til et samlingspunkt for den normale befolkning. Der var mange bekymringer fra landenes magthavere da de mente at kaffen gjorde befolkningen beruset. I nutidens undersøgelser viser kaffen sig at have en vis grad af beskyttelse overfor sygdomme som kræft og alzheimers.

Kaffen blev første gang introduceret i Europa i 1500 tallet af den italienske fysiker Prospero Alpini, der var grunden til at der hurtigt kom kaffehuse i Italien, hvor folk kunne mødes og nyde en god kop kaffe.

Mange år senere kom kaffen til Danmark, den blev taget imod med åbne arme og blev importeret i tonsvis. I de 20 århundrede er Danmark en af de førende lande indenfor kaffedrikning og kaffen er ikke blot en drik der bliver drukket for den opkvikkende effekt længere, men som en drik der forener folk.

Fremstilling af kaffen

Det er en lang process fra dyrkning til koppen og der findes mange forskellige sorter. I Danmark er den mest udbredte sort Arabica, smagen afhænger meget af miljøet kaffetræet er groet i, men har for det meste en rund og fyldig smag. En anden kaffesort der bliver importeret i Danmark er Robusta, denne sort skal dog blandes med Arabica for at give den gode smag af kaffe.

Bønnerne stammer fra kaffetræer, der er komplekse og følsomme. Under træets vækst kræver de regn, begrænset af sol og træet tager 3-4 år før de kan levere bærende. Udover det fugtige miljø har træet bedst af at slå rødder i høje højder.

Efter kaffetræerne leverer de røde bær, plukkes de nøje og bønnerne bliver skilt fra bærets kød. Når de længe ventede bønner er samlet bliver de ristet under høje temperature og under konstant omrøring, for at frembringe den himmelske aromatiske smag der karaktisere kaffe.

Bønnerne er nu klar til at blive malet, de bliver malet fint, medium og groft for at komplementere brygningen af kaffen og de forskellige kaffe maskiner såsom ekspresso maskiner og stempel kander.

Kaffens rejse har været lang men er nu klar til at gøre morgenmaden, frokosten eller kaffe pausen til en eventyrlig oplevelse.