Thumbnail replacement - Nextminute Logo

Kongelig luksusturisme truer Tanzanias indfødte

Tag på safari i Tanzania

Den tanzaniske regering har de seneste år systematisk smidt det lokale Maasai-folk væk fra deres landområder. Det påstår en nyere 2018-rapport fra tænketanken Oakland Institute. Ved Serengeti-nationalparken er hundredvis af hjem brændt ned og flere tusinde mennesker er drevet væk fra deres oprindelige landområder i Ngorongoro-distriktet – til gavn for rige luksus-turister og en kongelig familie fra mellemøsten.

Men i følge den tanzanianske regering sker denne menneskefordrivelse i dyrebeskyttelsens navn. Oakland Institute konkluderer dog at formålet er, at drive eksklusiv luksusturisme hvor rige turister kan observere – og endda jage – vilde løver, zebraer, giraffer og andet dyreliv, mens myndighederne samtidig forbyder den originale lokalbefolkningen og deres kvæg at betræde områderne og benytte dets vandhuller og dyrkningsarealer.

Den gode og den dårlige turisme i Tanzania

På trods af de ødelæggende konsekvenser af rigmands-safarierne er turismen i Tanzania fortsat en vigtig indtægtskilde i landdistrikterne, som støtter op om den lokale økonomi. Turismen handler ikke kun om at give turister vilde oplevelser. Den bidrager også økonomisk til at beskytte landets ikoniske megafauna. Safari-industrien er en vigtig drivkraft for en bæredygtig social og økonomisk udvikling i hele Afrika syd for Sahara.

5 gode råd til en socialt ansvarlig safariferie i Tanzania

  • Når du planlægger safari i Tanzania bør du overveje at besøge de sydlige og vestlige områder såsom Selous, Ruaha, Katavi og Mahale Mountains. Disse områder får langt færre besøgende i forhold til de serengetiske og nordlige områder.
  • Efterlad ikke noget affald i nationalparken eller naturen – alt du tager med dig ind, skal du også tage med dig ud. Udover at gøre skade på miljøet kan dit affald også være skadeligt for dyrelivet. Efterlad kun dine fodspor bag dig.
  • Forsøg at interagere med lokalbefolkningen og lær om deres kultur og skikke. En god mulighed for at få et indblik i den lokale livsstil er, at besøge landsbyer og markeder i landdistrikterne.
  • Køb aldrig varer som er fremstillet af truede arter – herunder koraller, skildpadder eller deres æg, elfenben, pels eller andre objekter lavet af ben.
  • Vær eventyrlysten og spis i lokale restauranter og caféer. Dette hjælper ikke kun med at støtte den lokale økonomi, men det vil også give dig en mere autentisk ferieoplevelse. Prøv nyama choma (grillet kød, normalt ged), chipsi mayai (swahili for “chips og æg”) og Zanzibar-pizza!