Thumbnail replacement - Nextminute Logo

Få styr på økonomien inden uddannelsen slutter

styrpåøkonomi
Vi kender nok alle den trygge ramme man lever i under uddannelse. Man får SU hver måned som i de fleste tilfælde, lige rækker til at kunne dække udgifterne sammen med lønnen fra dit deltidsjob. Dette er dog en indtægt, som mange glemmer, vil forsvinde så snart du er helt færdig med din uddannelse. Du bør derfor allerede et par måneder inden endt uddannelse, sørge for at få styr på din økonomi, så du ikke havner i problemer.

Anskaf en a-kasse

Det kan ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at have sikret sig en god a-kasse inden uddannelsen slutter. Er du medlem af en a-kasse er du nemlig fuld berettiget til dagpengesats, hvis du står uden job efter uddannelsen. Som nyuddannet tilbyder de fleste a-kasser 13.997 kr. hver måned før skat. Når du vælger en a-kasse skal du dog bare være opmærksom på hvilke ydelser de tilbyder, udover de lovpligtige ydelser. Det kan være meget forskelligt hvad de tilbyder, og også på hvor meget den enkelte a-kasse koster at være medlem af. Er du studerende er det dog gratis at blive medlem af en a-kasse, så der er ingen undskyldning for, ikke at få søgt en med det samme.

budget og opsparing

At ligge et budget er noget de fleste gennem livet er blevet opfordret til gang på gang.  Det er skam også med god grund, at man bør gøre det. Ved at ligge et budget kan du utrolig nemt få et overblik over hvilke udgifter du faktisk har. Det er vigtigt at vide hvor mange penge hver måned der skal gå til husleje, el, vand, mad, internet og hvad der ellers hører til af udgifter. Med en velorganiseret budgetkonto kan du bagefter få et overblik over hvor mange penge der vil være til fritid og generelt forbrug. Nogle af disse penge bør med det samme gå til en opsparingskonto.

Du vil kun gøre dig selv en tjeneste, ved at have en god opsparing klar, før du slutter uddannelsen. Der kan altid opstå situationer hvor du pludselig vil mangle ekstra penge. Det kan være til uventede regninger, et ødelagt køleskab, en spontan rejse eller lignende. Så selvom du måske er på a-kasse, er det ikke sikkert de penge kan række langt nok. Men har du til gengæld en opsparing klar slipper du for at stå i ærgrelige situationer.