Thumbnail replacement - Nextminute Logo

5 trin til en bedre økonomi

Oplever du at din konto konstant ender i minus sidst på måneden, så vil disse fem trin være god og opmuntrende læsning for dig. De kloge siger du bare skal bruge din sunde fornuft når det kommer til økonomi. Det er på sin vis også rigtigt, men det er ofte letter sagt end gjort. Det absolut første skridt i mod en sundere økonomi er ved at erkende, at der bør gøres noget. Der er mange, der har en dårlig øknonomi, der befinder sig i et stadie af benægtelse – også bliver det svært at ændre ens situation.

Hvis man begynder at tænke en smule visionært, så har man også væsentligt lettere ved at sætte sig nogle realistiske mål, som egentligt er mulige at opnå. Hvis man sætter sig en række urealistiske mål, mister man totalt modet, hvis ikke målene opnås. Nogle ønsker måske at have penge nok på kistebunden, så det er muligt at rejse til sydens sol, andre ønsker måske bare at skabe sig en sund økonomi, der fremadrettet skal være det bærende fundament.

1#

Skab dig et overblik over dit månedlige forbrug. Et god idé er at gemme alle ens bonner, således at du får et retvisende billede af dit egentlige forbrug. Det bliver derefter lettere at planlægge og tilpasse sit forbrug.

2#

Udregn dit månedlige rådighedsbeløb. Dit rådighedsbeløb er forskellen mellem din faste indkomst og dine faste udgifter. Det er endvidere værd at bemærke, at rådighedsbeløbet er det beløb banken kigger på. Der er nogle individuelle faktorer, der gør sig gældende når banken beregner dit rådighedsbeløb. Det er for eksempel nogle geografiske faktorer. Det er for eksempel væsentligt dyrere at være bosat i hovedstadsområdet. Jo højere dit rådighedsbeløb er jo mere luft vil du også opleve have i budgettet til uforudsete udgifter.

3#

Hvis du konstant bruger mere end dit rådighedsbeløb tillader, vil du opleve at have noget gæld, da du konstant vil gå i minus. Derfor har du med stor sandsynlighed noget klatgæld hist og her, hvilket er den dyreste form for gæld du have. Det vil derfor være en god idé, omlægge klatgælden til et decideret lån, da det er væsentligt billigere at have.

4#

Når du begynder at bruge mindre end du tjener er det selvfølgelig en god idé, at begynde at spare op. Det er en god idé at spare op for at skabe fremadrettet likviditet, og derved skabe et fundament til dårlige tider.

5#

Det er vigtigt at notere sig, at de faste udgifter ikke bliver for faste, idet de faste udgifter kan variere over tid, hvis du har en variabel rente. En variabel rente kan på sigt blive en ulempe, idet den følger markedsrenten. Det vil sige, at den selvfølgelig kan være lav, men også høj, så der er både fordele og ulemper.

Opsummering

Der er ingen tvivl om at en sund økonomi i bund og grund handler om at prioritere og foretage velovervejede valg. Det kan selvfølgelig godt virke en smule lettere end det egentligt er. Der er selvfølgelig også den mulighed, at få sig et ekstra arbejde. Det nyeste skud på stammen er at besvare online spørgeskemaer, idet virksomheder er villige til at betale dig for din mening. Online spørgeskemaundersøgelser er uforpligtende, og ikke noget du binder dig til på nogen måde.